Vichai Srivaddhanaprabha: omul liniștit din spatele unui basm sportiv

Puțini și-ar fi putut imagina cât de profetice s-ar dovedi acele cuvinte, în timp ce Vichai Srivaddhanaprabha, un miliardar thailandez, a cumpărat Leicester pentru 39 de milioane de lire sterline și a supravegheat o poveste magică de triumf sportiv împotriva șanselor care întinerea un oraș, fără să se gândească la un club de fotbal , și a captat imaginația oamenilor din întreaga lume.

Aceasta este moștenirea lui Vichai și va trăi în inimile și mințile personalului, jucătorilor și susținătorilor unui club de fotbal amorțit de durere și încă încercând să digera lanțul tragic al evenimentelor sâmbătă în jurul orei 20.20, când un elicopter care transporta proprietarul lui Leicester și alte patru persoane s-a prăbușit în fața stadionului. s-a bucurat cel mai mult: a se uita la Leicester jucând.Bărbatul de 60 de ani nu a spus niciodată public, dar acțiunile au vorbit mai tare decât cuvintele unui binefăcător care a investit mult în Leicester și a participat regulat la meciuri, adesea flancat în caseta directorilor de fiul său, Aiyawatt, vicepreședintele clubului. .

Om modest și modest, Vichai a lăsat conducerea de zi cu zi a clubului în mâinile altora, în special a Susan Whelan, directorul executiv, și a lui Jon Rudkin, directorul fotbalului, dintre care aveau încrederea deplină și se vor consulta cu el și cu Aiyawatt asupra deciziilor cheie. Facebook Twitter Pinterest Tribute florale în afara stadionului King Power.Fotografie: Peter Nicholls / Reuters

Ocazional, lui Vichai i s-a cerut să rezolve el însuși o problemă și este o măsură a cât de mult a fost considerat că, în aceste circumstanțe, totul a avut tendința de a fi rezolvat cu minimul de agitație. Noul contract al lui Jamie Vardy în sezonul câștigător al titlului a fost un exemplu. Vichai i-a cerut lui Vardy să-l vadă la sala de spectacole privată de pe stadion – unde Vardy nu mai pusese niciodată piciorul – după negocierile dintre agentul jucătorului și club ajunseseră într-un impas.Atacantul a acceptat poziția financiară a clubului, a ascultat cât de mult s-a gândit Vichai la el și a ieșit din întâlnirea lor mai mult decât fericit să pună stiloul pe hârtie. relația cu un număr de jucători de la Leicester – Vardy l-a invitat chiar la nunta sa – l-a făcut mult mai mult decât proprietarul unui club de fotbal.Ar lua echipa într-o noapte plătită cu toate cheltuielile din când în când și generozitatea sa – ceva despre care vorbește destul de aproape toți cei care au petrecut timp în compania lui Vichai – a fost întotdeauna apreciată.

gesturile, indiferent dacă au donat milioane de lire către organizații caritabile locale, au împărțit 60 de abonamente gratuite fanilor pentru a marca 60 de ani sau au dat fiecărui jucător de la Leicester un BMW după ce a câștigat titlul din Premier League, nu au fost făcute niciodată cu publicitatea în minte. care a făcut visele imposibile să devină realitate Citește mai mult

Vichai a preferat să rămână în afara reflectoarelor și a fost un om privat. Chiar și atunci când se desfășura basmul câștigător al titlului de la Leicester și toată lumea dorea o piesă din club, el a rămas tăcut.Totuși, în spatele tăcerii publice se afla o dragoste profundă pentru Leicester și o hotărâre neobosită de a conduce clubul, fie prin depășirea recordurilor de transferuri pentru jucători, fie prin angajamentul de 100 de milioane de lire sterline pentru costul unui nou teren de antrenament de ultimă generație.

Orice interviuri cu mass-media au fost în general lăsate la îndemâna lui Aiyawatt, excepția notabilă fiind o conferință de presă rară din mai 2014, când Leicester tocmai câștigase promovarea din Campionat. Vorbind reporterilor din Bangkok, Vichai a spus că dorește să ajungă în topul cinci în Premier League în termen de trei ani și că este dispus să cheltuiască 180 de milioane de lire sterline pentru a ajunge acolo.

A fost o discuție optimistă și, pe în față, ușor de respins ca fiind nerealist, mai ales că Leicester ieșise din topul zborului timp de un deceniu.Cu toate acestea, la doar doi ani după ce au făcut aceste comentarii, Vichai și fiul său se aflau la Stamford Bridge, urmărindu-l pe Chelsea ținându-l pe Tottenham Hotspur la egalitatea de 2-2 care a făcut ca echipa lui Leicester a lui Claudio Ranieri să fie încoronată campioană în Premier League. și Palace aduc un omagiu după accidentul cu elicopterul Leicester City – video

Petrecerea se desfășura în altă parte, la casa lui Vardy din Melton Mowbray, dar Vichai și familia sa se vor bucura de un moment special propriu cinci zile mai târziu , când Leicester a primit trofeul din Premier League după meciul de la domiciliu împotriva lui Everton.

La momentul respectiv era remarcabil faptul că Vichai era figura proeminentă pe coperta programului de suveniruri din acea zi și câteva sprâncene erau crescut și după meci, când proprietarul și fiul său păreau atașați permanent de trofeul Premier League în timpul unui tur de onoare.Poate, totuși, că asta nu a fost altceva decât imensa lor mândrie care strălucește – și, sincer, cine le poate învinui?

Aceste imagini vor fi afișate mereu în zilele viitoare și, cu un singur ochi viitorul, cuvintele lui Vichai în acea după-amiază de mai merită revăzute și după un weekend cu adevărat îngrozitor.

„Spiritul nostru există datorită dragostei pe care o împărtășim unii pentru alții și a energiei pe care o ajută să o creăm, atât pe cât și pe în afara terenului ”, a scris el. „Și în anii următori va continua să fie cel mai mare atu al nostru.”