Directorii australieni de fotbal se întâlnesc cu regele Bahraini asupra fotbalistului reținut Hakeem al-Araibi

Directorii federației australiene de fotbal s-au întâlnit în sfârșit cu președintele Confederației Asiatice de Fotbal și regatul Bahraini, șeicul Salman al-Khalifa, la mai mult de 40 de zile după ce Hakeem al-Araibi a fost reținut în Thailanda.

Al -Araibi este un disident din Bahrain care locuiește în Australia de patru ani și este rezident permanent cu statut de refugiat pe temerea fricii sale de persecuție în Bahrain.

Campionatele de fotbal ale Cupei Asiatice AFC din Emiratele Arabe Unite, președintele FFA, Chris Nikou, exprimă dorința Australiei de a elibera și de a se întoarce al-Araibi. organizația FIFA, pentru o aparentă lipsă de advocacy în numele fotbalistului în vârstă de 26 de ani. Rahaf al-Qunun: Australia va „lua în considerare” acordarea unei vize femeii saudite Citește mai mult

Ministrul de externe al Australiei, Marise Payne, a anunțat o vizită în Thailanda miercuri după oon.Ea a spus că, în cadrul călătoriei sale, va „pleda pentru întoarcerea în siguranță în Australia a domnului Hakeem Alaraibi, care este în prezent reținut în Thailanda.Domnului Alaraibi i s-a acordat rezidența permanentă de către guvernul australian ca recunoaștere a statutului său de refugiat. ”

Atât FFA, cât și AFC au refuzat să comenteze cu privire la întâlnirea Cupei Asiei sau la prezența șeicului Salman. </P >

Când i sa cerut mai multe detalii, FFA a spus că a fost în contact cu oficialii australieni de la detenția lui al-Araibi.

„FFA confirmă că a purtat și un dialog direct cu înalți oficiali din FIFA, AFC și Asociația de Fotbal din Thailanda “, a spus un purtător de cuvânt.

AFC a spus că„ lucrează cu FIFA și alte părți interesate ”, iar FFA a spus că„ rămâne în contact cu guvernul australian și continuă să pledeze pentru eliberarea ”al-Araibi.

„ FFA solicită guvernelor din Australia, Thailanda și Bahrain să continue eforturile lor pentru a permite eliberarea domnului Hakeem al-Araibi și pentru a asigura revenirea sa în siguranță în Australia, în conformitate cu convenții privind drepturile omului recunoscute la nivel internațional. ”

Al-Araibi a fost reținut pe aeroportul din Bangkok în noiembrie, printr-o notificare roșie a Interpol emisă în mod eronat, care ridica întrebări cu privire la procesele interne ale Interpol, Poliția Federală australiană și departamentul de afaceri interne.

În prezent se află într-o închisoare din Bangkok în timp ce o instanță thailandeză evaluează Cererea de extrădare a Bahrainului.Recent, i s-a spus că nu mai poate folosi telefonul, ceea ce înseamnă că soția și familia sa din Australia nu sunt în stare să îl contacteze.

Avocații lui Al-Araibi au depus o cerere de cetățenie în Australia, în încercarea de a consolida țara. Abilitatea de a cere întoarcerea lui, dar nu a primit un răspuns.

Guvernul australian ar fi declarat că va lua în considerare oferirea unei vize umanitare femeii saudite, Rahaf al-Qunun, care a fost arestată și ea la Bangkok săptămâna aceasta și se confrunta cu deportarea.

Arestarea lui al-Araibi a atras o condamnare internațională și numeroase organizații pentru drepturile omului și grupuri de fotbal militează pentru eliberarea sa.

Cu toate acestea, FIFA, AFC și FFA au fost toți criticați pentru răspunsurile lor tăcute sau pentru tăcerea lor.

A doua zi după ce al-Araibi a fost arestat, înalții directori ai FFA s-au întâlnit cu șeicul Salman și au postat pe Twitter o imagine din contul FFA.Un purtător de cuvânt a declarat pentru Guardian Australia că nu erau conștienți de situația din acel moment, dar nu a existat niciun contact aparent de la întâlnirea Cupei Asiei.

Yahya al-Hadid, de la Institutul pentru Democrație din Golf și Drepturile Omului (GIDHR) a declarat că comunitatea fotbalistică, în special în Australia, s-a adunat în spatele lui al-Araibi alături de apărătorii drepturilor omului, dar există semne de întrebare în jurul corpurilor mai mari, cum ar fi FIFA.

„Dacă relația lor cu Golful statele le afectează răspunsurile, ridică întrebarea: sunt independenți? ” a spus el.

„Tăcerea FIFA este îngrijorătoare…și tăcerea AFC și a președintelui acesteia.Nu au drepturi și responsabilități etice pentru a-și proteja membrii? ”

Fostul căpitan și comentator al fotbalului Socceroos, Craig Foster, a asemănat situația cu o„ furtună perfectă ”a politicii de fotbal, fără să apară nimeni dispus să dezvolte pene înainte de două alegeri în 2019 – pentru conducerea AFC și FIFA. Craig Foster (@Craig_Foster) Această colaborare între Thailanda și Orientul Mijlociu este extrem de îngrijorătoare într-un număr tot mai mare de cazuri, inclusiv Hakeem.Cel mai dezamăgitor este faptul că o piesă mondială de fotbal este în curs de desfășurare în umbra abuzului oribil al vieții umane, dar politica și banii sunt mai mari decât drepturile de bază. 7 ianuarie 2019 caută un loc în comitetul executiv al AFC.

Șeicul Salman este membru al familiei regale Bahraini și a fost criticat în mod specific de către al-Araibi în interviurile media din 2016 pentru lipsa de asistență când el și alți Bahraini. sportivii au fost vizați.

Sportivii au fost prinși de o represiune împotriva protestelor pro-democrație din timpul primăverii arabe.Al-Araibi a fost judecat și condamnat în lipsă într-un proces care a fost acoperit de acuzații de confesiuni constrânse și ignorarea probelor cheie.

„Propriul său guvern solicită extrădarea jucătorului, el face parte din familia regală și are în mod clar o mare influență acolo și încă până în prezent…pare să nu fi făcut absolut nimic pentru a pleda drepturile lui Hakeem “, a spus Foster luna trecută.