Cupa Franței, competiția iluziei

Cupa Franței este una dintre cele mai ciudate de pe planeta fotbalului. Cu peste 7.000 de echipe în cursă, principalul turneu francez cup-cup are o caracteristică care îl face unic în lume. Având în vedere caracterul unic al geografiei franceze, opt teritorii din afara Franței continentale participă la competiție: Guadalupe, San Pedro și Miguelón, Martinica și Guyana Franceză, în America; Mayotte și Reunion, în Africa; Noua Caledonie și Tahiti în Oceania. În plus față de echipele din Franța metropolitană, avem în vedere că competiția are loc pe patru dintre cele cinci continente.

Pentru că dacă „Coupe de France” se caracterizează prin ceva, este pentru că cuprinde toate echipele care se află sub protecția FFF, Federația Franceză de Fotbal.Prin ligi regionale, dintre care prima a început în februarie 2019, teritoriile de peste mări trimit unul sau doi reprezentanți – în funcție de cotele lor – pentru a concura împotriva „metropoliților” din runda a șaptea.

De acolo începe proiecția reală: dintre cele 11 echipe de peste mări care au intrat în runda a șaptea menționată mai sus, doar patru au avansat în runda a opta: Jeunesse Evolution din Guadelupa, Clubul Franciscain din Martinica, Saint-Georges din Guyana Franceză și eroicul Saint-Pierroise, din insula Reunion.Acesta din urmă l-a eliminat pe Thaon, de la Fifth, la penalty-uri, și a devenit singura echipă care a participat la a treizeci și a doua finală. competiția în grupele knockout, astfel încât să existe echivalentă în Liga 1 în fiecare grupă. Acolo, echipa Reunion nu a avut noroc și a trebuit să viziteze casa lui Niort, Second.

„Vrem să continuăm să ne scriem istoria.Dacă am ajuns până acum, este datorită muncii noastre “, a declarat Luçay Arayapin, președintele Saint-Pierroise, înaintea meciului cu Niort.

Minunea Cupei Franței

Magia „Coupe” și-a avut efectul și, la mai mult de 9.300 km de insula sa inițială, Saint-Pierroise a câștigat al doilea (1-2) și s-a calificat în optimi, devenind în primul set de peste mări care a ajuns la această rundă de la Geldar de Kourou, Guyana Franceză, în 1989.Cu acea ocazie, optimiștilor s-au jucat înainte și înapoi și s-au confruntat cu Nantes, din Ligue 1, care i-a învins 0-11 pe ansamblu.

În tragerea de mâine, Saint -Pierroise își dorește probabil ca rivalul său 1/16 să fie Ligue 1.

Tocmai, o Ligue 1 a dat o altă surpriză în 1/32: Toulouse, pentru că a fost eliminat în timpul vizitei lor la Saint- Pryvé, din a patra (1-0). A fost prima și singura pierdere a Ligii 1 împotriva unui rival minor. Magia „Coupe”.

Un altul care a suferit foarte mult, dar a trecut, a fost istoricul Olympique de Marseille. Cea mai tradițională echipă din Franța a trebuit să meargă la penalty-uri împotriva lui Trélisac, din Fourth, pentru a sparge egalitatea (1-1) cu care s-au încheiat cele 120 de minute regulamentare. Marsilia a fost mai bună în moartea subită, care a câștigat cu 2-4